terça-feira, 29 de novembro de 2016

Salada de inverno com grão tostado e cenoura caramelizada

Doses: 2 Tempo: 30min Preparação: forno Dificuldade: mais fácil é impossível


Ingredientes:


  • Manteiga (4 nozes)
  • Mel (2 colheres de sopa)
  • Tomilho
  • Alho em pó
  • Pimenta
  • Cenouras (2)
  • Grão (400g)
  • Paprika em pó
  • Limão (1)
  • Azeite
  • Pepino (1 pequeno)
  • Tomate-cereja (250g)
  • Salada ibérica (alface, alface roxa e rúcula - 150g)
  • Vinagre balsâmico

Preparação:


Derreta a manteiga. Junte o mel, tomilho, alho em pó e pimenta e misture.
Descasque as cenouras. Coloque-as numa travessa e coloque a manteiga por cima.

Lave os grãos (utilizei de conserva) e disponha-os numa bandeja (sem que se sobreponham). Tempere com paprika em pó, alho em pó, pimenta, azeite e sumo de limão.

Pode levar as cenouras e o grão ao forno ao mesmo tempo, pois ambos ficam prontos em 20 minutos, a 250º.

Entretanto, descasque o pepino, lave os tomate-cereja e a salada ibérica.

Deixe o grão arrefecer antes de juntar à salada. Pode fazer o mesmo com a cenoura e cortá-la aos pedacinhos, ou simplesmente servir como acompanhamento.

Tempere com vinagre balsâmico. Bom apetite! :)

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Winter salad with roasted chickpeas and caramelized carrots

Portions: 2 Time: 30min Preparation: oven Difficulty level: as easy as it gets


Ingredients:

  • Butter (2 tablespoons)
  • Honey (2 tablespoons)´
  • Thyme
  • Powdered garlic
  • Pepper
  • Carrots (2)
  • Chickpeas (400g)
  • Smoked paprika
  • Lemon (1)
  • Olive oil
  • Cucumber (1, small)
  • Cherry tomatoes (250g)
  • Mixed greens (lettuce, purple lettuce and rucola - 150g)
  • Balsamic vinegar

Preparation:


Melt the butter. Add the honey, thyme, powdered garlic and pepper to it. Mix it together.
Take off the skin of the carrots and put them in a oven tray. Cover them with the butter.

Wash the chickpeas (I used canned ones) and spread them onto a baking sheet, in one layer. Season with smoked paprika, powdered garlic, pepper, olive oil and lemon juice.

Take both the carrots and chickpeas to the oven on the same time. They take 20 minutes, at 250º, to be ready.

Meanwhile, peel the cucumber, and wash the cherry tomatoes and the mixed greens.

Once the chickpeas are ready, let them cool down before adding to the salad. You can cut the carrots and also add them, once cold, to the salad, or serve it as a side dish.

Season the salad with balsamic vinegar. Enjoy!

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